Anas Arsyad Gallery

Anas Arsyad Gallery

Followers

30 Mar 2016

Tak semua perlu D"VIRAL" kan....

Assalamualaikum.. 

Macam2 hal dah berlaku sekarang ni.  Faz akui faz memang seorg yg lembab kalau bab "viral, berita" apa semua. Mesti faz org yg terakhir tau.  Cth kes mawar rashid,  amy timber bagai dah 2 mggu benda tu popular kat laman sosial baru faz tau apa cerita yg terjadi.  Tp dorg tu memang artis la kan.  Apa masalahny.  Tp yg faz pelik sekarang org biasa pun dpt jd lebih popular dr artis dsebabkan viral bnda yg tah papa dorg buat. 

Faz bukan nak mengata tp cth kes yg tgh viral skrg ni,  bab kawen ape tu?  Hantaran 15k kan?  Alaaa.  Bnde tudpt settle sendiri kot.  Dpt bawak bincang kot.  Tak yah tumbuk tumbuk dalam masjid sbb duit.  Nak kata faz baik tu memang idok laa.  Tp cmtu ke nak tunjuk kat kaum lain?  Bergaduh sesama agama?  Sedangkan negara lain berperang sebab nak mempertahankan agama.  Bab duit tak cukup je kot.  Janji memang janji.  Tp tetap akan tertunai once da dpt kata putus klu tak mampu,  boleh berunding settle lepas majlis.  Takkan nak paksa kan? 

Memang cakap senang,  tp klu berlaku kat faz sendiri pun. Faz takkan bgi malu kaum kerabat faz bergaduh sebab duit.  Takkan.  Sebab tu ibu faz agar dan didik faz berdikari kumpul duit,  utk persediaan diri sendiri..  Cth klu pihal lelaki tak ckp duit,  faz boleh back up guna duit sendiri.  Tak semestinya kene tunggu lelaki je.  Sebab tu islam memudahkan,  tp kita sendiri yg mengambil berat bende yg mudah.  Nanti lepas kawen, sama gak kene kejesama kalau bab duit.  Memang tanggung jawab lelaki bagi nafkah.  Tp kte sebagai perempuan selagi ada kudrat tenaga dikurniakan Allah,  guna sebaik mungkin,  tak yah harapkan lelaki je.  (Jgn kecam saya)  ni pendapat je aee.  Klu salah,  tu pendapat hang... 

Bukan nak berpihak kat sesiapa.  Faz turut terkesan bila baca komen negatif yg menyalahkan sebelah pihak walhal kte tak tau pun apa sebenarnya yg berlaku.  Even faz pun masih terkapai kapai apa sebenarnya terjadi.  Kadang2 benda viral ni membuatkan kerja malaikat yg mencatit di bahu kiri dan kanan kita tak berhenti...  Kita yg membaca,  memberi komen tanpa mengetahui perkara yg sebenar,  boleh menyebabkan fitnah.  Berhati2 la ye kalau nak "viral" kan sesuatu perkara.  Tak semua yg kita "viral" tu harus di"viral"kan...

Lainla cth kes yg kerap berlaku sekarang "hilang anak,  hilang kereta,  kene rompak". Haaa.  Yg tu nak viralkan pun tak kesah,  nak maki hamun penyamun perompak pun tak kesah.  Sebaiknya doa doa la bertaubat,  dapat la kes jenayah di Malaysia ni kurang sikit.  Faz pun tak hidup dalam ketakutan.  Termasuk hangpa semua. 

Faz pun takut nak taip ni sebenarnya,  takut kene kecamm..  Tp sebab da "viral" sgt benda tu kat laman sosial dan malas nak tokok tambah kat komen,  tu yg melalut kat blog. 

"Blog saya..... " haha.. 

Klu ada salah silap terguris kata,  harap diampun.  Mana tau esok tak jumpa... 

Sekian.. 

1 comment: